Alimentatia la san

Sursa poza: © depositphotos.com
calendar icon 04-11-2012     view icon 2021 vizualizari     comm icon 0 comentarii    

1.Ce este lactatia?

Lactatia este procesul de producere a laptelui uman.


2.Cum se produce laptele de mama?

Laptele de mama este produs de catre celulele glandelor mamare, sub actiunea unui hormon produs si el la randul lui de o alta glanda care este situat in creier si se numeste hipofiza. Hormonul se numeste prolactina.


3.Ce contine laptele de mama? 

Laptele de mama este un aliment viu, bioactiv. Are o compoztie perfecta pentru nevoile nutritionale ale copilului. Contine proteinele specifice speciei noastre, lipide, care sunt pricipala sursa energetic a laptelui uman, glucide (lactoza), minerale (calciu, fier), oligoelemente, cum ar fi cuprul, zinc, selenium, manganul si nu in ultimul rand vitamine si anticorpi de la toate bolile pe care mama le-a avut.


4.Cand sa incep alaptarea bebelusului?

Alaptarea bebelusului se poate incepe cat mai devreme posibil in functie de starea mamicii , dar si a bebelusului; daca bebelusul s-a nascut la termen si pe cale naturala, alaptarea se poate incepe in primele doua ore ale vietii; daca este nascut printr-o interventie chirurgicala cezariana, in functie de anestezicul administrat mamei si de starea acesteia, cam dupa 12 ore, oricum in primele 24 ore dupa nastere.


5.Este alaptatul dureros?

La inceput poate fi dureros pana se deschid canalele galactofore de la nivelul mamelonului; ulterior poate fi dureros daca la nivelul mamonului apar fisuri, ragade.


6.Cat de des trebuie sa alaptez?

Alaptatul se agreeaza a fi la cerere, atunci cand bebelusul da semn de foame, adica este agitat, duce manutele la gurita sau incepe el insusi miscari de suctiune la nivelul guritei. In primele saptamani de viata se poate alapta bebel la un interval intre 1 si 4 ore în timpul zilei, iar noaptea nu este niciodata trezit, lasandu-l sa-si faca singur ritmul noapte – zi.


7.Cat lapte bea bebelusul in primele zile de viata?

In primele zile se secreta acel lapte superb, perfect, numit colostru care este extrem de bogat în proteine si glucide si nu necesita ca bebelusul sa manance o cantitate mare. Cantitatile sunt intre 40 – 80 ml/ masa.


8.Cat timp dureaza un alaptat?

Un alaptat dureaza si el variabil, stiut fiind ca primul lapte care curge din sanii mamei este mai apos si ii astampara setea, iar ulterior e mai gros, ii astampara foamea.
Alaptatul in primele zile dupa nastere are o durata între 10 si 20 minute, preferabil cate 10 minute la fiecare supt, iar pe masura ce bebelusul creste intre 20 si 40 de minute la fiecare san.


9.Cum stiu daca am suficient lapte?

Marimea sanului nu este un indicator fidel al cantitatii de lapte pe care il are mama. Gradul de satisfactie al bebelusului si modul cum bebelusul castiga saptamanal cele 200 grame pe zi în primele luni, reprezinta un indicator fidel al cantit─âtii corecte.


10.Pana la ce varsta pot alapta bebelusul?

Recomandarile actuale sunt ca bebelusii pot fi alaptati pana la varsta de 2 ani si dupa.


11.Daca alaptez trebuie sa ii dau si apa sau ceai?

Nu este nevoie, pentru ca laptele la inceputul suptului este mai apos, ii astampara setea, iar la sfarsitul suptului este mai bogat in proteine si ii astampara foamea.


12.Cum pot stimula secretia de lapte?

Nu este necesar a fi stimulata într-un fel aparte, doar ca daca mama are un regim alimentar corect, adica bea un litru si jumatate-doi de apa pe zi, are o dieta echilibrata, bogata in toate principiile alimentare, are un regim de somn si odihna corect, este dominata de sentimente pozitive si lipsita de tensiuni nervoase, ea va avea sigur lapte suficient pentru copilul ei.
In cazul in care secretia lactata pare diminuata se poate apela la unele medicamente pe baza de plante, dar acestea au un efect controversat.


13.Ce trebuie sa mananc in perioada cand alaptez?

O mama care alapteaza trebuie sa aiba un regim alimentar echilibrat si anume: lichide- intre un litru jumate si doi pe zi, fructe si legume proaspete, carne , oua, lapte si derivate de lapte si fireste vitamine.


14. Pot tine la frigider laptele de mama?

Da, laptele de mama se poate tine la frigider pana la o zi, iar la congelator poate fi tinut trei luni de zile.


15.De ce refuza bebelusul sanul?

Se intampla uneori ca bebelusul sa refuze sanul pentru ca:

  • fie nu ii este foame si noi avem impresia ca lui ii este foame
  • fie are un anumit discomfort: sa zicem ca se poate sa il doara burtica, sa aiba colici.
  • are probleme cu scutecul, il strange, fiind prea plin
  • are un discomfort la nivelul mucoasei bucale
  • o zona de inflamatie la nivelul gatului
  • copilul a fost alimentat mixt si atunci folosind biberonul munca i-a fost usurata si isi doreste ca si de la san sa ii vina laptele cu aceeasi usurinta 
  • mama ia medicamente care trec in lapte si ii modifica gustul.


16.Ce este angorjarea sanilor?

Angorjarea este procesul de umplere al sanilor cu lapte, cu imposibilitatea de a elimina laptele din sani din cauza colabarii (obturare, astupare) canalelor prin cantitatea mare de lapte si cu senzatie de durere, tensiune la acest nivel.

 

17. Ce fac in caz de angorjare a sanilor?

In caz de angorjare a sanilor mamica trebuie sa limiteze cantitatea de lichide, sa puna mai des copilul la san, mai ales la sanul cu probleme, intre supturi sa-si puna comprese reci pe san, iar in cazul in care apare o inflamare reala, mastita, este nevoie chiar sa ia antibiotic.


18. Pot lua medicamente in perioada alaptatului?

Se pot lua medicamente in perioada alaptatului, dar cu prudenta si numai la recomandarea medicului. Pot fi luate medicamente care pot fi administrate si bebelusului, stiut fiind ca medicamentele pe care le ia mama trec prin lapte.


19. Pot combina alaptarea naturala si alaptarea artificiala?

Da, dar ideal este sa ne asiguram ca bebelusul a supt maximum de lapte de la mama lui, astfel incat laptele formula sa fie doar o completare.


20. Este permis consumul de alcool sau fumatul in perioada alaptatului?

Nu.


21.Este adevarat mitul ca berea stimuleaza secretia lactata?

Nu , nu este adevarat. Berea stimuleaza secretia lactata doar prin cantitatea de lichid suplimentar.


22.Daca bebelusului i-au aparut dintii, mama poate fi ranita în timpul alaptatului?

Un risc cat de mic exista, dar asta nu se intampla de obicei.


23.Ce este regurgitatia?

Regurgitatia este un proces fiziologic si des intalnit la nou nascut si sugarul mic. Este procesul de intoarcere a continutului stomacului in esofag si in gurita, fie datorita unei tehnici mai proaste de alimentatie, in sensul ca bebelusul inghite foarte mult aer, fie are colici abdominali, fie este extreme de agitat dupa alimentatie si atunci fenomenul acesta se poate produce fara ca el sa fie semn de boala.

banner tu intrebi, specialistii raspund

ARTICOLE DIN ACEEASI CATEGORIE

ARTICOLE - PEDIATRIE
07-01-2013  |  1552 vizionari
ARTICOLE - PEDIATRIE
18-01-2013  |  12045 vizionari
ARTICOLE - PEDIATRIE
08-12-2012  |  12090 vizionari
ARTICOLE - PEDIATRIE
08-12-2012  |  1386 vizionari
ARTICOLE - PEDIATRIE
08-12-2012  |  1380 vizionari
ARTICOLE - PEDIATRIE
05-12-2012  |  12279 vizionari

COMENTARII (0)

Momentan nu sunt comentarii pentru acest video/articol.

ADAUGA COMENTARIU


Adresa dvs. de email NU va fi afisata pe site.
CAPTCHA Image
Introduceti codul de securitate:

(schimba imaginea)
VIDEO - PEDIATRIE
04-11-2012  |  2022 vizionari
VIDEO - PEDIATRIE
04-11-2012  |  1602 vizionari
VIDEO - PEDIATRIE
26-03-2013  |  1591 vizionari
VIDEO - PEDIATRIE
04-11-2012  |  12162 vizionari
VIDEO - PEDIATRIE
27-03-2013  |  12243 vizionari
VIDEO - PEDIATRIE
24-10-2013  |  4468 vizionari

TU INTREBI,
SPECIALISTI RASPUND

Adauga mai jos intreabarea la care cauti raspuns, iar un specialist in domeniu iti va raspunde.

CAPTCHA Image
Cod Securitate: