Ce ii face pe copii sa rada

Ce ii face pe copii sa rada - Pediatrie - Articole
Sursa poza: © sxc.hu
calendar icon 25-11-2012     view icon 1702 vizualizari     comm icon 0 comentarii    

Nimic nu este mai adorabil decat un bebe vesel, plin de viata si mai tarziu un copil glumet si cu un simt al umorului dezvoltat.

Rasul il ajuta pe cel mic in dezvoltarea personalitatii, ii imbogateste vocabularul, ii dezvolta placerea pentru lectura si ii sporeste simtul realitatii. Mai mult decat atat, umorul ii dezvolta creativitatea micutului, ii da mai multa stima de sine, il ajuta sa socializeze mai usor si il pregateste sa faca fata unor situatii stresante care vor aparea in viata.

Un copil vesel este crescut intr-un mediu relaxat, iar parintii au un simt dezvoltat al umorului, pe care incearca sa i-l insufle si prichindelului. Ei trebuie sa stie in ce stadiu al evolutiei acestei abilitati se afla cel mic, in functie de varsta.

 

Etapa 1: Ganguritul catre o figura cunoscuta  

  • intre 6 si 12 sau 15 luni  

Copilul incepe sa recunoasca figurile persoanelor din jur, iar parintii sunt cei pe care ii vede cel mai des. In plus, bebelusul ii asociaza cu satisfacerea nevoilor primare de hrana si confort. Asa ca primele reactii umoristice apar in directia actiunilor neobisnuite ale mamei si ale tatalui.

Strambatul, imitarea sunetelor de animale si alte comportamente haioase il vor face pe cel mic sa rada incepand cu varsta de 6-7 luni.

 

Etapa 2: Substituirea unui obiect cu un altul

  • de la un an pana la 3-5 ani

Deja cand se apropie de cea de-a doua aniversare, copiii incep sa faca lucruri amuzante. De pilda, folosesc un obiect in scopuri pentru care este necesar un alt obiect.

Ii vei descoperi simtul umorului cand piticul o sa-si puna sau o sa-ti puna tie pe cap un castron sau un scutec ori va tine o lingura la ureche pe post de telefon mobil

 

Etapa 3: Pronuntia gresita a cuvintelor

  • 2-4 ani

In timp ce utilizarea gresita a lucrurilor continua, dezvoltarea abilitatii de vorbire aduce cu ea noi teritorii ale simtului umorului. Copiii sunt fascinati sa descopere ca fiecare obiect din jurul lor are un nume si sunt ca un burete care absoarbe incontinuu orice informatie.

Mai mult decat atat, curiozitatea ii va face sa-si innebuneasca parintii cu intrebari de tipul: "Ce e asta?", "De ce e asa?", "Cum se face asta?". Atata timp cat nu vor primi un raspuns satisfacator, vor incepe sa inventeze nume sau sa poceasca pronuntia adevaratelor nume.

De exemplu, vei gasi amuzant momentul in care ii vei spune prichindelului sa-ti arate nasul si el va duce mana la ureche. Chiar daca nici unul dintre voi nu va rade, copilul cu siguranta va crede ca jocul este amuzant.

 

Etapa 4: Jocul sunetelor si cuvintelor

  • 3-5 ani

In timp ce jocul de-a cuvintele ramane in topul preferintelor pentru o portie de ras, micutul va incepe si sa amestece sunetele. "Ala, bala, portocala" i se va parea amuzant si nu va trece mult timp pana cand va gasi propriile combinatii.

Nici alaturarea unor cuvinte din categorii diferite nu va scapa neexplorata. Deja incep sa invete ca anumite constructii lexicale merg doar in acea combinatie, asa ca "un calut inflorat" sau "o bomboana frumusica" ii vor starni buna dispozitie.

 

Etapa 5: Distorsionarea formelor si trasaturilor unor persoane, animale sau obiecte

  • 3-5 ani

Cand incep sa inteleaga apartenenta unor obiecte la diferite categorii, copiii incep sa se joace la un nivel mai ridicat decat simpla denumire. Ei stiu de pilda ca un caine latra si de asemenea ii asociaza anumite trasaturi de forma, culoare, dimensiune s.a.m.d.

Simtul umorului este cel mai frecvent detectat in acest stadiu prin desene:

  • adaugarea sau eliminarea unor elemente care constituie un obiect
  • schimbarea culorilor, formelor sau dimensiunilor unor obiecte familiare
  • exagerarea unor trasaturi

De multe ori, cei mici au tendinta si de a le explica adultilor ca ei au glumit in ceea ce au desenat. Atunci, datoria celor mari este sa se arate recunoscatori pentru lamuriri si sa joace jocul micutilor.

 

Etapa 6: Perioada de tranzitie

  • 5-7 ani

La aceasta varsta, copiii incep sa socializeze mai mult, sa se joace cu cei de-o seama cu ei si sa isi formeze propriile lor glume. De fapt, comportamentul tinde mai mult sa fie unul de imitare, care se rasfrange si asupra parintilor. Copiii vin adeseori la mami sau la tati si le spun glume la care ei singuri rad. Parintii vor fi si ei amuzati, dar din alt motiv, acela ca anecdota este lipsita de sens.

In orice caz, simtul umorului al celui mic trebuie incurajat la orice varsta, pentru ca veselia si buna dispozitie sunt cheia succesului.

 

sursa: www.mami.ro

banner tu intrebi, specialistii raspund

VIDEO-URI DIN ACEEASI CATEGORIE

VIDEO - PEDIATRIE
26-03-2013  |  1341 vizionari
VIDEO - PEDIATRIE
28-03-2013  |  3928 vizionari
VIDEO - PEDIATRIE
04-11-2012  |  14030 vizionari
VIDEO - PEDIATRIE
28-03-2013  |  2077 vizionari
VIDEO - PEDIATRIE
04-11-2012  |  12153 vizionari
VIDEO - PEDIATRIE
28-03-2013  |  1506 vizionari

COMENTARII (0)

Momentan nu sunt comentarii pentru acest video/articol.

ADAUGA COMENTARIU


Adresa dvs. de email NU va fi afisata pe site.
CAPTCHA Image
Introduceti codul de securitate:

(schimba imaginea)
ARTICOLE - PEDIATRIE
08-12-2012  |  1396 vizionari
ARTICOLE - PEDIATRIE
22-02-2013  |  12633 vizionari
ARTICOLE - PEDIATRIE
08-12-2012  |  1315 vizionari
ARTICOLE - PEDIATRIE
18-01-2013  |  12043 vizionari
ARTICOLE - PEDIATRIE
25-11-2012  |  1703 vizionari
ARTICOLE - PEDIATRIE
18-01-2013  |  1986 vizionari

TU INTREBI,
SPECIALISTI RASPUND

Adauga mai jos intreabarea la care cauti raspuns, iar un specialist in domeniu iti va raspunde.

CAPTCHA Image
Cod Securitate: