Copiii si divortul

Copiii si divortul - Psihologie - Articole
Sursa poza: © sxc.hu
calendar icon 13-12-2012     view icon 1319 vizualizari     comm icon 0 comentarii    

Fiecare familie este diferita.

Care este cea mai buna metoda prin care iti poti ajuta familia care trece printr-un divort?

Fiecare situatie si fiecare famile este diferita. dar uneori, cateva sfaturi pot face ca stresul sa fie mai mic si sa teci mai usor peste aceasta perioada.

Aceste sugestii pot face ca perioada divortului sa fie mai putin dureroasa pentru copii si pentru intreaga familie. Fiecare parinte poate interpreta aceste sfaturi in maiera proprie, din unghiul personal de vedere.

 

Cum sa ajutam copiii sa-si gestioneze sentimentele  

Incurajati-i pe copii sa dicute deschis despre ceea ce se intampla, despre ceea ce simt, pozitiv sau negativ

Pentru parintii in curs de divort, sau cei deja divortati, este important sa stea de vorba cu copiii lor si sa-i incurajeze sa spuna ceea ce gandesc si ceea ce simt. dar aceste sentimente trebuie sa le puteti delimita de propriile voastre sentimente.

Multi copii au sentimentul ca isi pierd familia si te pot invinovati pe tine sau pe celalalt parinte, sau pe amandoi, pentru ceea ce se intampla in viata lor. asa ca va trebui sa va pregatiti s araspundeti la intrebarile lor.

Pe masura ce cresc copiii devin mai maturi, probabil ca vor avea intrebari sau isi vor face griji despre lucruri la care nu se gandisera pana aunci. chiar daca vi se pare ca ati mai vorbit despre aceleasi lucruri si inainte, continuati sa discutati cu copiii.

Daca este posibil, puneti-ve de acord cu celalalt parinte despre maniera in care raspundeti la intrebarile copiilor referitoare la divort.

Copiii vor vedea ca sunteti afectati de situatie, dar daca aceste sentimente devin prea puternnice, este posibil sa ii faca pe copii sa se simta responsabili pentru ceea ce simtitio voi.

Este posibil ca cei mici sa se simta vinovati si sa-si imagineze ca ei sunt cauza acestui divort.

Acest lucru se intampla in mod special la copiii care si-au auzit parintii certandu-se in mod repetata cu privire la ei.

Copiii si adolescentii se pot simti furiosi, speriati sau ingrijorati cu privire la ceea ce se va intampla cu ei in viitor.

Cu toate ca pentru ceva timp copiii se "vor lupta" cu acest divort, adevaratul impact este simtit abia dupa 2 sau 3 ani.

In acest timp, unii vor fi putut sa-si vocalizeze sentimentele, sa vorbeasca despre ele, in functie de varsta si nivelul de dezvoltare, dar altii pur si simplu nu isi vor fi gasit cuvintele sa faca acelasi lucru.

In schimb vor incepe sa aiba un comportament rebel, sau din contra, vor fi deprimati.

Pentru copiii de scoala acest lucru se va vedea in rezultatele scolare slabe sau in pierderea interesului pentru aceste activitati.

Pentru copiii mai mici aceste sentimente sunt exprimate mai ales in timpul jocului.

Exista tentatia de a le spune copiilor ce "nu trebuie sa simta", dar copiii au dreptul la propriile sentimente. 

Daca ii veti forta sa zambeasca, copiii se vor simti mai putin dornici sa impartaseasca adevaratele lor sentimente cu tine.

Tineti conflictele si certurile adultilor departe de urechile copiilor.

Acesta este un lucru destul de greu de facut.

Dar este important sa nu spuneti lucruri rele despre "fostul" sau "fosta" in fata copiilor sau sa discutati cu altcineva in asa fel incat aceste lucruri sa ajunga la urechile copiilor. Veti fi surprinsi cat de buni sunt copiii in a auzi anumite lucruri dintr-o discutie la care voi credeti ca ei nu sunt atenti.

Unele studii arata ca pentru copii, singurul lucru imporatnt in recuperarea pe termen lung dupa divortul parintilor, este nivelul de expunere la conflictul parental.

Este foarte important ca ei sa inteleaga ca ceea ce s-a intamplat cu adevarat. Daca, de exemplu, unul dintre soti si-a abandonat pur si simplu familia, chiar daca nu sunteti obligat sa dati explicatii despre comportamentul celuilalt parinte, daca totusi copilul intreaba, va trebui sa ii spuneti adevarul pe un ton cat de calm si de neutru posibil.

Incercati sa nu ii folositi pe copii ca mesageri sau intermediari in conflictul vostru.

Chiar daca este tentant, nu va folositi copiii drept mesageri. Sunt multe alte metode prin care puteti comunica cu fostul partener.

De asemenea nu ii intrebati pe copii despre ceea ce se intampla in casa fostului partener, ca si cum i-ati pune sa spioneze. Copiii simt asta imediat.

De cate ori trebuie, comunicati direct cu celalalt parinte in legaura cu lucruri importante cum ar fi, orarul vizitelor, probleme legate de sanatate sau de scoala.

Asteptati-va la rezistenta din partea copiilor sau la dificultati atunci cand ei va vor cunoaste urmatorul partener, sau copiii acestuia.

Relatiile noi, familiile amestecate si recasatoriile sunt printre cvele mai dificile aspecte ale divortului. O noua familie poate aduce si mai mult stres, pentru o perioada.

De aceea este foarte immportant sa pastrati deschise toate caile de comunicare cu copiii, pentru a putea preveni aceste probleme.

De unde primiti ajutor- Unde sa cautati solutii pentru a reduce stresul si a ava ajuta familia

Sprijinul prietenilor, al rudelor, al bisericii, ii pot ajuta atat pe parinti cat si pe copii lor, sa se adapteze acestei situatii.

Copiii pot intalni alti copii care au trecut prin aceeasi situatie si care traiesc friciti, chiar daca parintii lor s-au separat.

Cautarea unu sprijin ii poate ajuta pe parinti sa gaseasca solutii pentru problemele emotionale sau de orice natura.

de aemenea incercati sa pastrati trditiile din familie, in timp ce construiti alte amintiri frumoase pe care sa le impartasiti cu cei dragi.

Aratandu-le copiilor cum sa aiba grija de trupul si de sufletul lor atunci cand trec prin situatii dificile, ii va ajuta ca pe viitor sa devina mai puternici in viata lor ca si adulti.

 

sursa: apa.org

banner tu intrebi, specialistii raspund

VIDEO/ARTICOLE DIN TOATE CATEGORIILE

VIDEO - GINECOLOGIE
22-03-2013  |  12498 vizionari
VIDEO - SARCINA
15-10-2012  |  3161 vizionari
ARTICOLE - PEDIATRIE
22-02-2013  |  12594 vizionari
ARTICOLE - STIL
25-11-2012  |  3195 vizionari
ARTICOLE - PEDIATRIE
01-04-2013  |  3634 vizionari
VIDEO - STIL
25-03-2013  |  1151 vizionari

COMENTARII (0)

Momentan nu sunt comentarii pentru acest video/articol.

ADAUGA COMENTARIU


Adresa dvs. de email NU va fi afisata pe site.
CAPTCHA Image
Introduceti codul de securitate:

(schimba imaginea)
ARTICOLE - PSIHOLOGIE
08-01-2013  |  11799 vizionari
ARTICOLE - PSIHOLOGIE
19-02-2014  |  12835 vizionari
ARTICOLE - PSIHOLOGIE
12-02-2013  |  1507 vizionari
ARTICOLE - PSIHOLOGIE
25-11-2012  |  1291 vizionari
ARTICOLE - PSIHOLOGIE
13-12-2012  |  1320 vizionari
ARTICOLE - PSIHOLOGIE
25-11-2012  |  1308 vizionari

TU INTREBI,
SPECIALISTI RASPUND

Adauga mai jos intreabarea la care cauti raspuns, iar un specialist in domeniu iti va raspunde.

CAPTCHA Image
Cod Securitate: