Cei mai multi dintre experti spun ca nu exista asa zisul "cel mai bun moment" de a-ti intemeia o familie. Adevarul este ca sunt atat avantaje cat si dezavantaje in a da nastere unui copil la diferite varste: de exemplu la 20 de ani vei avea mai multa energie pentru a-ti ingriji copilul, dar mai putine resurse financiare si mai putina experienta de viata.
La 30 sau 40 de ani probabil ca vei fi mai asezata din punct de vedere financiar, dar va fi mai greu de gestionat timpul pe care doresti sa-l dedici unui copil.
Procentul femeilor care dau nastere unui copil este de 0,3 %, la aceasta varsta, iar probabilitatea ca un tratament de infertilitate sa aiba succes scade in mod dramatic. Doar fiind capabila sa concepi si sa sustii o sarcina este deja o realizare, iar intr-un anume fel acest lucru oglindeste o stare buna de sanatate.
Odata ramasa insarcinata este foarte probabil sa trebuiasca sa faci controale mai riguroase fata decat daca ai fi avut o varsta mai mica. Majoritatea gravidelor cu varsta peste 40 de ani vor face mai multe teste si analize ce vizeaza segmentul cardiovascular, in plus vor fi mai strict monitorizate pentru a descoperi semne de diabet sau probleme renale.
Chiar daca esti intr- o stare fizica de invidiat, a purta o sarcina si a da nastere unui copil va fi mult mai dificil decat ar fi fost in aceleasi conditii la 20 de ani.
Volumul de sange din corp aproape se dubleaza crescand astfel presiunea asupra inimii, iar cresterea in greutate face ca muschii si ligamentele sa fie supuse unor tensiuni suplimentare.
Multe dintre femeile cu varsta in jurul a 40-45 de ani sunt preocupate de starea de sanatate a viitorilor copii la fel de mult cum sunt preocupate de propria stare de sanatate- pe buna dreptate, de vreme ce sunt riscuri crescute pentru ambii, copil si mama, la aceasta varsta.
Dar majoritatea sarcinilor, chiar si la femeile din aceasta categorie de varsta, au sanse mari de a se dezvolta normal.
Cu cat ai grija mai bine de tine insati, cu atat este mai mare probabilitatea de a avea o sarcina normala, de succes.
Mai mult din jumatate din sarcinile femeilor cu varsta peste 45 de ani se termina cu avort spontan, inainte de 20 de saptamani de gestatie. Riscul ca sarcina sa se intrerupa din evolutie este dublu la femeile cu varsta peste 40 de ani, fata de cele cu varsta de 20 de ani.
De aceea medicii vor face mai solicita efectuarea ma multor teste si analize decat in mod normal in ultimele saptamani ale sarcinii. Creste foarte mult riscul unor anomalii cromozomiale. La varsta de 45 de ani exista o probabilitate de 1 la 30 de nasteri de a avea un copil cu sindrom Down si de 1 la 21 de nasteri de a avea un copil cu anomalii cromozomiale.
Pentru femeile cu varsta de 49 de ani aceste riscuri cresc , astfel incat sunt de 1 la 11 nasteri pentru sindromul Down si de 1 din 8 nasteri pentru anomalii cromozomiale.